Nuffnang Ads

Pages

17 Februari 2011

Petai & Khasiatnya

Buah petai atau nama saintifiknya Parkia spp tergolong dalam famili Leguminasae. Buah petai banyak ataupun senang didapati dikawasan Tropika. Pokok petai yang biasa didapati di negara kita ada empat jenis.


JENIS PETAI

NAMA TEMPATAN

NAMA SAINS

Petai kerayung

Parkia javanica

Petai meranti

Parkia singularis

Petai biasa/papan

Parkia speciosa

Petai nering

Parkia sumatrana

Buah petai dipercayai boleh mengubati penyakit darah tinggi dan kencing manis. Biasanya petai dimakan begitu sahaja sebagai ulam ataupun dibuat sambal. Petai umumnya menyumbang kearah kesihatan seseorang melalui pelbagai vitamin, galian dan unsur-unsur lain. Di bawah disenaraikan kandungan dalam 100 gram petai:

Kandungan

Nilai

Tenaga

120.0 kalori

Kalsium

126.0 mg

Besi

3.4 mg

Vitamin BI

0.2 mg

Vitamin C

32.7 mg

Protein

10.0 gram

Karbohidrat

16.0 gram

Gentian

1.5 gram

Lembapan

69.0 gram

Lemak

1.8 gram

Lain-lain

1.7 gram

Kandungan khasiat dalam buah petai berbeza mengikut umur dan tahap kesegaran bijinya. Petai yang kecut dan yang tidak bulat bijinya mempunyai kandungan khasiat yang rendah. Selain mengubat penyakit darah tinggi dan kencing manis, masyarakat Melayu juga percaya bahawa buah petai juga berkesan untuk merawat penyakit hati, buah pinggang dan untuk mengubat kanak-kanak yang kecacingan.


(P/S=INFO INI SAYA AMBIL DARI-->)http://pkukmweb.ukm.my/~ahmad/tugasan/s3_99/juliana.html)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

nuffnang