Buah petai atau nama saintifiknya Parkia spp tergolong dalam famili Leguminasae. Buah petai banyak ataupun senang didapati dikawasan Tropika. Pokok petai yang biasa didapati di negara kita ada empat jenis.
JENIS PETAI
NAMA TEMPATAN | NAMA SAINS |
Petai kerayung | Parkia javanica |
Petai meranti | Parkia singularis |
Petai biasa/papan | Parkia speciosa |
Petai nering | Parkia sumatrana |
Buah petai dipercayai boleh mengubati penyakit darah tinggi dan kencing manis. Biasanya petai dimakan begitu sahaja sebagai ulam ataupun dibuat sambal. Petai umumnya menyumbang kearah kesihatan seseorang melalui pelbagai vitamin, galian dan unsur-unsur lain. Di bawah disenaraikan kandungan dalam 100 gram petai:
Kandungan | Nilai |
Tenaga | 120.0 kalori |
Kalsium | 126.0 mg |
Besi | 3.4 mg |
Vitamin BI | 0.2 mg |
Vitamin C | 32.7 mg |
Protein | 10.0 gram |
Karbohidrat | 16.0 gram |
Gentian | 1.5 gram |
Lembapan | 69.0 gram |
Lemak | 1.8 gram |
Lain-lain | 1.7 gram |
Kandungan khasiat dalam buah petai berbeza mengikut umur dan tahap kesegaran bijinya. Petai yang kecut dan yang tidak bulat bijinya mempunyai kandungan khasiat yang rendah. Selain mengubat penyakit darah tinggi dan kencing manis, masyarakat Melayu juga percaya bahawa buah petai juga berkesan untuk merawat penyakit hati, buah pinggang dan untuk mengubat kanak-kanak yang kecacingan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan